Varvasortoosit

Varvasortooseilla tarkoitetaan yksilöllisesti asiakkaalle muotoiltuja varpaiden tukemiseen ja suojaamiseen tarkoitettuja apuvälineitä, joita esimerkiksi jalkaterapeutit voivat valmistaa vastaanotollaan. Niitä on monia eri tyylisiä ja niiden tekemiseen käytetään silikonimassaa, josta muotoillaan oikeanlainen ja asiakkaan varpaisiin sopiva tuki tarpeen mukaan. Massa kovetetaan siihen tarkoitetulla aineella. Silikonimassa on ihoystävällistä ja hygieenistä materiaalia.

Varvasortooseista voi olla hyötyä tilanteissa, joissa varpaissa on virheasentoja esimerkiksi vaivaisenluu, vasaravarpaat tai toistensa päälle kääntyvät varpaat. Tällaisissa tilanteissa voi olla apua varpaiden asentoa oikaisevista ja korjaavista varvasortooseista, jos varpaiden nivelet eivät ole vielä täysin jäykistyneet. Ortoosihoidon kesto on usein pitkä ja vaatii sitoutumista sen käyttöön mahdollisimman paljon, mieluiten päivittäin. Jos varvasortoosin käyttö toteutuu päivittäin, voi virheasento ajan mittaan korjaantua tai sen eteneminen hidastua.

Suojaavia varvasortooseja taas voidaan hyödyntää sellaisissa tilanteissa, joissa varpaiden nivelet ovat jo sen verran jäykistyneitä, että virheasentoa ei voida enää saada pois oikaisevalla varvasortoosilla. Tällöin varvasortoosin tehtävän on suojat varpaiden ihoa hankaukselta ja sen aiheuttamalta kivulta tai ihon rikkoutumiselta tai känsien syntymiseltä. Jäykistyneiden varpaiden päihin, väleihin ja päälle syntyy helposti iho-ongelmia, joita voidaan ennaltaehkäistä suojaavalla varvasortoosilla.

Myös tilanteessa, jossa varpaita on jouduttu amputoimaan, voidaan hyödyntää varvasortoosia täyttämään amputoidun varpaan tilaa, jotta muut varpaat eivät alkaisi kääntyä virheasentoon tyhjän tilan vuoksi.

Ennen varvasortoosin valmistamista jalkaterapeutti tekee vastaanotollaan kattavan tutkimuksen, johon voi tilanteesta riippuen kuulua nivelten liikkuvuuksien tutkimista, jalan kuormittumisen ja paineen jakautumisen tutkimista, liikkumisen arviointia ja jalkineohjausta. Usein asiakas saa myös jalkaterän pieniä lihaksia aktivoivia ja vahvistavia harjoitteita, joista on paljon hyötyä virheasentojen hoidossa ja ehkäisyssä. Asiakas saa varvasortoosin heti mukaansa vastaanotolta ja se voidaan ottaa käyttöön seuraavana päivänä, kun massan kovettuminen on lopullinen. Käyttö kannattaa aloittaa asteittain pitoaikaa lisäten, jotta äkillisestä varpaiden asennon muutoksesta ei aiheutuisi kipuja. Sitten, kun ortoosiin on tottunut, kannattaa sitä käyttää pitkiä aikoja ja päivittäin. Jos ortoosi ei tunnukaan heti sopivalta ja esimerkiksi painaa jostakin, voi jalkaterapeutti helposti muokata vielä valmistakin ortoosia. Ihoa kannattaakin tarkkailla ortoosin käytön yhteydessä mahdollisten painaumajälkien ja punoituksien varalta.

Varvasortoosin huoltaminen on helppoa ja oikein huollettuna sen käyttöikä pitenee. Varvasortoosi kannattaa pestä vedellä ja saippualla jokaisen käytön jälkeen ja se tulisi kuivata huolellisesti.

Lähteet:

Stolt, M., Lepistö, J., Saarikoski, R., Väyrynen, P. Jalkaterveys. 2023. Kustannus Oy Duodecim.

Picture of Henna Jääskeläinen

Henna Jääskeläinen

Jalkaterapeutti, terveydenhoitaja