”A report from the New York Hospital for Special Surgery this month found concussion protocols in football were ”ineffective” in almost two thirds of matches at the 2018 World Cup”.
”Morocco winger Nordin Amrabat suffered a concussion yet played another match five days later, despite Fifa guidelines suggesting a minimum rest period of six days”.
Yllä olevat ovat suoria lainauksia David Ornstein tekstistä Better concussion protocols needed in sport, say MPs (26.11.2018).
Kirjoituksessa todetaan, että aivotärähdyksen (lue aivovamma) diagnostiikka ja hoitoprotokollat ovat hyvin puutteelliset Englannissa, etenkin jalkapallossa ja siihen pitäisi puuttua.
Suomessa olemme vielä askelta enemmän jäljessä ja sana ”aivotärähdys” pitäisikin poistaa ja puhua AINA aivovammasta (tarkoittaa, että aina ”aivotärähdyksen” sattuessa on kyse vähintääkin pienimuotoisesta aivovammasta). Harvoilla urheilujoukkueilla on toimintaprotokolla ja tietämystä miten toimia vammaa epäiltäessä. Urheilijaa peluutetaan monesti liian nopeasti vamman sattumisen jälkeen, jopa samassa ottelussa.
Liigassa pelaaville jääkiekkoilijoille SCAT (sport concussion assestment test) on pakollinen vuosittain ja siellä mennään eteenpäin koko ajan. Olin onnekas kun pääsin kesällä työharjoitteluni aikana suorittamaan näitä testejä KooKoon pelaajille. Monissa muissa urheilulajeissa ei vielä täysin ymmärretä miten vakavasta asiasta on kyse.
Amerikassa jo collegessa urheilijoille suoritetaan SCAT vuosittain ja on selkeä toimintasuunnitelma miten toimitaan päähän kohdistuneen iskun jälkeen. Suomalaisessa koripalloilussa ja jalkapalloilussa esimerkiksi ei olla näin pitkällä. Monesti kyse on aivovamman vakavuuden vähättelystä ja tietämättömyydestä. Toki kyseisiä vammoja käy vähemmän toisissa lajeissa, mutta yksikin väärin hoidettu/diagnosoitu on liikaa.
Toimin tällä hetkelle koripallojoukkue Kouvolan Kouvottarien huollossa sekä vastaan usean kamppailulajin ammattilaisen huollosta. Loimme yhdessä Kouvojen naprapaatin Elsa-Maria Sorvon kanssa akuutin päähän kohdistuneen iskun jälkeisen toimintaprotokollan Kouvojen seuralle. Olen kiinnostunut urheilijan hyvinvoinnista sekä suomalaisen urheilun kehittämisestä. Tavoitteeni ei ole provosoida vaan tuoda epäkohtia esiin.
Lopuksi kaikille urheilun parissa toimiville:
- Unohtakaa sana aivotärähdys ja puhutaan jatkossa aivovammasta
- Otetaan vammat tosissaan eikä vähätellä
- Selkeät toimintaprotokollat päähän kohdistuneen iskun jälkeen
- Kuntoutus selkeä ja urheilijalle tieto miten edetään
- Testaus ennen harjoituskauden alkua, jotta tiedetään lähtötasot ennen mahdollista vammaa (SCAT 5 protokolla)
”It should be, like rugby, an independent person who’s making the decision on medical evidence rather than the needs of the team.”
Kiitos, että jaksoit lukea! Toivottavasti herättää ajatuksia.