Purentaelimistön toimintahäiriöt (TMD)

TMD eli Temporomandibular disorders käsittää joukon tiloja, jotka vaikuttavat leukanivelen toimintaan. TMD voidaan jakaa karkeasti kolmeen osaan. Leukaniveltä liikuttavissa lihaksissa oleviin tai itse leukanivelessä esiintyviin kiputiloihin ja toimintahäiriöihin sekä näiden kahden yhdistelmiin. TMD-oireet voivat olla monimuotoisia ja yleisimpiä alueen oireita ovat leuan alueen kiputilat lihaksissa tai leukanivelen alueella, leuan naksuminen/napsuminen, vaikeus avata suuta normaalisti, korvan alueen kiputilat, kasvojen sekä poskien kiputilat etenkin suuta avatessa, päänsäryt sekä korvakivut ja tinnitus. TMD-oireet ovat melko yleisiä. Niiden esiintyvyys väestössä on 5-12%:n tasolla. Leukanivelen alueen oireita esiintyy jonkin verran enemmän naisilla kuin miehillä. Alueen kiputilat ovat usein kokijan näkökulmasta elämää ja sen laatua heikentäviä.

TMD-vaivojen syntyyn voi vaikuttaa monet tekijät. Stressi ja yleinen psykologinen kuormitus yhdistetään useissa lähteissä kohonneeseen lihasjännitykseen myös leukaniveltä liikuttavien ja ympäröivien lihasten alueella. Ahdistuksen ja masennuksen on todettu myös herkistävän kivun tuntemusten kokemista yleisesti. Yöllinen taipumus pureskella hampaita yhteen eli bruksismi voi myös vaikuttaa alueen vaivojen syntyyn. Myös käyttäytymiseen ja ympäristöön liittyvillä asioilla on löydetty yhteyksiä TM-oireistoon. Näitä voi olla esimerkiksi niskan ja kaulan näkökulmasta pitkiä aikoja huonossa ryhdissä oleminen, minkä vuoksi myös leukaniveltä liikuttavat ja ympäröivät lihakset voivat kuormittua enemmän. Kovia ja paljon pureskelua vaativien ruokien syöminen usein voi aiheuttaa myös lisääntynyttä lihasjännitystä alueen lihaksissa. Jatkuva purukumin syöminen on yhdistetty myös TMD-vaivoihin. Leukanivelen kuluma voi aiheuttaa myös kipua ja napsumista etenkin leukaniveltä liikutettaessa.

TMD:n hoitokeinot

Manuaalinen terapia: Kaulan ja leukaniveltä ympäröivien lihasten hieronnalla ja leukanivelen mobilisoinnilla sekä manipuloinnilla on todettu kipua lievittäviä vaikutuksia.

Terapeuttinen harjoittelu: Leukaniveltä ympäröivien ja liikuttavien lihasten vahvistaminen esimerkiksi fysioterapeutin antamien kotiharjoitteiden avulla on todettu tehokkaaksi tavaksi helpottaa alueen oireita ja kiputiloja.

Psykologia: Kognitiivisella käyttäytymisterapialla ja hengitysharjoituksilla sekä mindfulness-tyylisillä rentoutusharjoituksilla on saatu myös hyviä tuloksia TMD-oireiston hoidossa niiden vähentäessä stressiä ja sitä kautta lihasjännitystä.

Purentakiskot: Hammaslääkärin valmistamilla yökiskoilla on saatu vähennettyä kiputiloja ja parannettua leukanivelen toimintaa lihasperäisessä sekä niveleen liittyvässä TMD-oireilussa.

Avainsanat: fysioterapia, purentaelimistö, TMD, päänsärky, leukanivel, purentalihakset, narskuttelu

Lähteet:

Armijo-Olivo S, Pitance L, Singh V, Neto F, Thie N, Michelotti A. Effectiveness of Manual Therapy and Therapeutic Exercise for Temporomandibular Disorders: Systematic Review and Meta-Analysis. Phys Ther. 2016 Jan;96(1):9-25. 

Cecília Doebber Da-Cas, Lígia Figueiredo Valesan, Luiza Pereira do Nascimento, Ana Cristina Scremin Denardin, Eduardo Januzzi, Giovana Fernandes, Juliana Stuginski-Barbosa, Beatriz Dulcineia Mendes de Souza,Risk factors for temporomandibular disorders: a systematic review of cohort studies,Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology and Oral Radiology,2024

Mishra, S.K., Chowdhary, R., Rochani, R., Kumari, S. (2021). Occlusal Splint Therapy in Temporomandibular Disorders. In: Bhargava, D. (eds) Temporomandibular Joint Disorders. Springer, Singapore.  

Penlington C, Bowes C, Taylor G, Otemade AA, Waterhouse P, Durham J, Ohrbach R. Psychological therapies for temporomandibular disorders (TMDs). Cochrane Database Syst Rev. 2022 Aug 

Picture of Lauri Hodju

Lauri Hodju

Naprapaatti D.N., fysioterapeutti, koulutettu hieroja Omnium rerum principia parva sunt