Nikamavälilevyn pullistuma lannerangassa

Päivitetty artikkeli nikamavälilevyn pullistumasta linkistä: https://fysionordic.fi/nikamavalilevyn-pullistuma/

Keskeisiä käsitteitä:

  • Nucleus pulposus = välilevyn sisäinen hyytelömäinen sisäosa
  • Annulus fibrosus = nucleus pulposusta suojaava ja sisällään pitävä kollageeniset ”suojarenkaat”. Annulusvauriot tärkeä selkäkivun aiheuttaja
  • Pareesi = tuntomuutos
  • Nikamavälilevytyrä = nikamavälilevyn pullistuma

Välilevyn pullistuma jaotellaan eri asteisiksi ja alla yleisimmät linjaukset:

1. Protruusio = englanniksi puhutaan degenerationista eli rappeumasta (annulus säikeiden rappeutumaa)
2. Prolapsi = välilevyn nucleuksen laakea, leveäkantainen pullistuma, joka ei ulotu nikamavälin ylä- tai alapuolelle (annulus säikeitä ehjänä vielä) (Jartti ym. 2003, 1824).
3. Extrusio = Käytetään ulkomaalaisessa kirjallisuudessa. Annulus säikeiden repeämä ja nucleuksen siirtymä
4. Sekvesteri = Välilevystä irronnut nucleus kappale työntynyt läpi tai alle ligamentum longitudinale posteriorin. Termiä käytetään myös pullistuman ulottuessa kauvas alkuperäisestä välilevystä ilman irtokappalettakin (Jartti ym. 2003, 1824).

Lannerangan nikamavälilevytyrä

Lannerangan nikamavälilevyn pullistuma on yleinen vaiva ja jopa kolmannes (30-33%) väestöstä potee ”vaivaa”, tosin suuri osa oireettomana. Sain ajatuksen kirjoittaa aiheesta kun olen itse kuntoutumassa kyseisestä kiusasta.

Yleisimmin pullistumat tulevat presakraaliväliin, eli viidennen lannenikaman ja ristililuun väliselle alueelle. Vanhetessa ylemmät lannerangan välilevyn pullistumat yleistyvät alempien nikamavälien liikkeen vähentyessä degeneraation ja ”luutumisen” vuoksi.

Vähitellen pullistuma alkaa 60 prosentilla potilaista, 20 prosentilla nostamisen tai muun selän liikkeen yhteydessä ja 20 prosentilla äkillisesti ilman ulkoista syytä (Järvinen & Kiviranta 2012, 281).

Lannerangan välilevypotilaista 50% paranee ensimmäisen kuukauden kuluessa ja 40% toisen kuukauden aikana. Noin 10% potilaista ei parannusta tapahdu ensimmäisen 2-3kk seurannan aikana ja heidät ohjataankin magneettikuvauksiin oireita vastaavan prolapsin löytymiseksi (Järvinen & Kiviranta 2012, 281).

Nikamavälilevytyrästä johtuvan sakraalijuurten puristuksen johtaessa niin sanottuun Cauda equina -syndroomaan, on syytä kiireelliseen leikkaukseen (oireina virtsaumpi, ulosteen karkaaminen, tunnottomuus peräaukon ympärillä sekä voi olla alaaraajan voimattomuutta). Kaikki edellä mainitut oireet sisältävä syndrooma on harvinainen (Järvinen & Kiviranta 2012, 283).

Paha suuren lihasryhmän pareesi (tuntomuutos ja/tai voimattomuus, joskus jopa halvaus) on indikaatio päivystysleikkaukselle, jos vaikeuttaa selkeästi potilaan kävelemistä (Järvinen & Kiviranta 2012, 283).

Kivun aiheuttajasta lyhyesti ja yksi vinkki!

Välilevyntyrän selkäkivun aiheuttaa kemiallinen ärsytys/tulehdus välilevyn hyvin hermotetussa takaosassa (sinuvertebraalihermo). Hermo-oireet kuten säteilyt, tuntomuutokset, voimattomuudet ja puutumiset raajoissa johtuvat mekaanisesta pullistuman luomasta hermojuuren pinteestä.

Vaivan parantuessa arpikudoksen muodostuminen voi aiheuttaa adheesiota (kiinnikkeisyyttä) hermoon ja jättää hermo-oireita/kipuja tai muuten vain kireäksi hermon. Adhesiiviseen hermoon on hyviä harjoitteita. Lisäksi kudosvauriot parantuessaan voivat paikallisesti luoda mikroverisuonia ja sen mukana tuoda uutta sensitiivista hermotusta, joka vastaavasti saattaa jättää kipuja.

Välilevyn aineenvaihdunta tapahtuu diffuusion avulla ja sen vuoksi pitäisikin harrastaa liikuntaa jossa tulee ”iskutusta” rankaan (kävely, juoksu, sauvakävely).

Lauri Hodju / Fysio Nordic 13.12.2018.

Lähteet:

  1. Jartti, A., Jartti, P., Karttunen, A., Lohman, M., Lähde, S., Niinimäki, T., Suoranta, H. & Tallroth, K. 2003. Lannerangan välilevytyrän radiologinen luokitus ja nimistö. Duodecim internetsivut. Saatavissa: https://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/duo/duo93814.pdf (viitattu 13.12.2018).
  2. Järvinen, M., & Kiviranta, I. 2012. Ortopedia. Haartmaninkatu 8 (Biomedicum), 00290 Helsinki. Toimituskunta ja Kandidaattikustannus Oy.
Picture of Lauri Hodju

Lauri Hodju

Naprapaatti D.N., fysioterapeutti, koulutettu hieroja Omnium rerum principia parva sunt